affisch!

NU ÄNTLIGEN ÄR AFFISCHEN KLAR!
Vår teaterlärare Juha har tillsammans med vår affischmakare Martin fixat fram exakt den affisch vi vill ha som kombinerar både 20-tals tivoli och rymden. Vi i marknadföring blev verkligen jättenöjda, och nu ska vi skicka den till vårt tryckeri Utskriften. Nu hoppas vi på de klara affischerna och flyers i mitten av nästa vecka! Efter det ska vi kopiera upp flera flyers som sedan hela teatergruppen får hjälpa till att klippa ut dem, så vi är väl utrustade till Axvalla marknad. NU HOPPAS JAG VI SES DÄR!
Sedan ska vi såklart sätta ut dessa affischer, så kika i just DIN stad ifall du ser någon! 

((bilden funkar inte, ni får se den en annan gång))


note till klassen: hoppas på bra väder.


dansföreställning

Igår var Danscenter hos oss på skolan och hade en dansföreställning som hette tänk om. Den handlade om (som jag uppfattade det som) vår jord och att vi måste ta hand om den för att vi ska kunna överleva och att vi måste tänka på vad vi gör med den. 
En sak som är så kul på estet är att vi inte bara får dansa och spela teater, utan vi får också se på andra som gör det. Man lär sig mycket och kan hämta inspiration från andra.
Nu sitter jag här själv hemma, och har ingen aning om vad de andra i klassen (plus de andra esteterna som tittade på) tyckte, men JAG tyckte att den var lite svår att fatta ibörjan men man kom in i den. De var verkligen jätteduktiga och hade underhållande danser som var båda coola och graciösa som gjorde att de fick stående ovationer när de efter en timmes dans var klara.
Detta var en slags utbildning man kunde gå, de som dansade gick första året.
Gruppen kom från stockholm danscenter och deras hemsida hittar ni här! http://www.danscenter.se/

Tyvärr tog jag inga bilder.

Unknown 2009

Det första ”riktiga” uppdraget vi dansare fick var att vara statister i dåvarande tvåornas dansproduktion. Det allra första uppdraget var att vara statister i spökvandringen men detta var frivilligt så det var inte så många dansare ur ettan som var med.

 

Dansproduktionen 2009 hette Unknown och handlade om en död tjej som kunde se levande. Hennes kompisar trodde inte på detta och på grund av detta blev hon utstött. Som ettor spelade vi att vi gick in i ett spökhus. Vi var jätterädda och sen dansade vi två danser.

 

Som etta är det mycket väntan när man bara är statist. Innan det är premiär är det såklart mycket förarbete. För oss ettor var det en hel helg mer rep som gällde + flera kvällar.

Vad gäller kläder och smink så bestämde tvåorna åt oss. Vi hade en ordentlig sminkgenomgång för att vi sedan skulle kunna sminka oss själva och inte behöva fråga. 

 

Tanken med att ta med dansettorna i tvåornas produktion är att ettorna verkligen ska se vilket allvar det är i produktionerna. Hur mycket tid man måste lägga ner och så vidare. Det är också när man är med som statist som man börjar längta extra mycket till när man själv får genomföra en hel produktion.


Kontaktuppgifter

Om du vill nå någon av oss på programmet eller skolan så får du kontaktuppgifter här:

Estetkontoret- 0511-323 64
Teater- och danslärarna- 0511-323 82
Ylva Pettersson (programansvarig)- [email protected]

Eller gå in på skolans hemsida www.katedralskolan.nu

första provsminkningen

Detta året har vi fått en riktig utmaning. Sminkningar till utomjordingar från olika planeter. Inte nog med att de ska se olika ut på de olika planeterna - de ska synas att utomjordingarna på planternerna hör ihop + att det ska vara ganska så könsneutralt.
I tisdagseftermiddag hade vi i alla fall vår första sminkprovning då sminkgruppen visade och förklarade hur man skulle sminka, och sedan godkänna så att det blir bra. Detta är för att man ska lära sig, men också för att man ska kunna se hur sminkningarna passar till de olika personerna.
Här kommer lite bilder!









Det finns tusen andra underbara flummbilder - men för att alla ska vara nöjda och glada får det bara bli de här

hej alla kompisar!

Nu har vi satt igång efter påsklovet. Vi söker febrilt efter en dansare som kan hjälpa till att blogga lite, så man får lite mersmak av både dans och teater.
Nu ska dansarna snart sätta igång med danserna till borggårdsfesten, och vi teatrare repar, syr, sminkar och bygger för fulla muggar!
Det börjar verkligen bli något nu. Hoppas att ni alla är supersugna på att komma!


påsklov

Nu har vi på estetiska programmet (och hela katedralskolan också för den delen) tagit lite påsklov, men efter lovet kommer vi köra på fullt ut med vår barnteater, plus att teatrarna ska få se solodanserna som dansarna har gjort!
Glad påsk på er allesammans!


Fredag morgon!

Nu direkt på morgonen var det stort gruppmöte med alla teatrare.
Detta kommer bli bra!
Alla fick tala om hur långt vardera grupp har kommit, för att sätta in vår andra teaterlärare, Juha, i vår produktion.

Det känns som att de flesta grupper har kommit ganska långt, och vi närmar oss en färdig produkt!
Grupparbetet fortsätter för fullt och vi jobbar på.

Dansarna i klassen har sin redovisning för deras solodanser nu så vi säger lycka till till dem!


Fredags jobb!

Vi har fortsatt kontakt med vallemarknaden och det ser bra ut tycker vi.
Axvalla marknad är redan kirrad! Det känns väldigt bra det här - tycker verkligen att ni som är intresserade ska åka dit och hälsa på oss.

Vi har även kontaktat vår huvudsponsor Borgunda såg angående presentkort och diverse saker.
Vi gillar Borgunda!

kramar och gamla böcker

Idag har det varit en ganska vanlig dag på estet.
Vi har repat till borggårdsfesten, dansat solo danser och jobbat i arbetsgrupper.
och kramats!


frida och markus i källaren

En annan sak som man får göra när man går på estet är att passa på att göra olika studiebesök. Vi har varit i Stockholm på Dramaten och sådana ställen, men idag var vi på biblioteket i Skara och kollade på Äldre Västgötalagen. Inte så himla roligt tyckte de flesta, men det kan vara skönt att komma bort från skolan och lära sig saker på lite andra ställen än bara sitta i skolbänken.


emanuel och alfred har hittat två arn-hjälmar

Huvudsponsor

Nu har vi äntligen fått en huvudsponsor! Vi tackar och jublar för Borgunda som gett oss fina erbjudanden.
Om ni kommer till borggårdsfesten har ni möjlighet att vinna ett presentkort och även kanske få rabatt när ni handlar på Borgunda.
Nu är vi glada!

Bilder från The Bar

Anna och John
Hanna och Robin!

Fjortis dansen
Fjortisarna!

Möhippan
Möhippan!

Rockdansen
Rockarna!
 
Pensionärsdansen
Pensionärerna!

Creep
Creep!

Ettornas dans
Ettorna!

Johan och John
Robin och Klas!

Slutdansen!
Slutdansen!

The Bar 2010

The Bar

Nu sitter jag här med vårens första solstrålar som värmer mitt ansikte. Det bländande ljuset och värmen får mig att tänka tillbaka på förra året. Sådär i slutet av november, början av december. Jag ler vid minnet av det starka scenljuset i skolan aula, eller ja vår aula, för det är estetprogrammet som äger den och vi är ju estetprogrammet. Där finns fresneller, par-kannor, ljusväxlare och rörliga lampor. Tillsammans med många fler lampor, rökmaskiner och effektlampor skapas känslor och miljöer till våra produktioner. Men det finns en speciell produktion jag tänker på denna soliga dag. Den heter The Bar och är dansproduktionen jag och mina danskompisar satte upp innan jul förra året.

Redan innan påsk förra året började vi arbetet. Först gällde det att hitta en grov-handling och vi kom ganska snabbt överrens om att föreställningen skulle utspela sig på en bar och att den röda tråden skulle följa bartendern som blev kär i en av besökarna. För att föra handlingen framåt lät vi människor med olika karaktärer komma in på baren. Vi delade in oss i tre grupper och började göra danser till varsin karaktär. I första omgången fick några stressade affärskvinnor, ett gäng rosa och mobilberoende fjortisar och en grupp käcka cheerleaders danser. I andra omgången var det en blivande brud med följe på möhippa, de stenhårdaste rockarna i stan och raggare som skulle gestaltas i danser. Men saker förändras och i slutändan blev cheerleader-tjejerna stela gamlingar och raggarnas dans blev en dans som visade bartenderns känslor.

Parallellt med detta delades vi också in i arbetsgrupper; manus, scenografi, ljus+ljud+multimedia, smink+kostym och marknadsföring.

I början kändes det avlägset men tiden går fort när man har roligt och efter sommarlovet fick manusgruppen ligga i för att få klart manuset. En del förändringar och förbättringar i grundidén gjordes och så var det höstlov. Sen drog det igång på allvar. Kläder skulle sys, sminkningar skulle bestämmas och läras ut, ljus skulle riktas och musiken klippas, affischer tryckas, tidningar kontaktas och scenen skulle förvandlas till en bar. Samtidigt skulle fler danser koreografers och läras in, dans-ettorna skulle lära sig sina danser och John och Johan som går teater inriktningen och skulle hjälpa oss genom att spela de båda bartendrarna skulle lära sig sina repliker.

Repetitionerna drog igång på allvar och vi körde genomdrag efter genomdrag. Så kom premiären och vi skulle visa vad vi gick för inför publik. Och vi gick för mycket. Det är en viss känsla att få applåder och beröm när man vet att det här har vi gjort, det är har vi kämpat för, och vi har lyckats. Totalt 9 föreställningar gjorde vi, varav två var för allmänheten. Det kan låta mycket men det tog slut alldeles för fort. Alldeles för snart stod vi där på scenen med blommor i händerna och tackade för applåderna efter vår sista föreställning. Känslan jag hade då har jag sparat och ibland längtar jag tillbaka till. Men jag vet att om inte ens ett år, kommer vi stå där på scenen igen, hela klassen.

Jag kan hålla med om att detta låter som en osannolik solskenshistoria, och kanske det är det till viss del. För tröttheten och fallgroparna fanns ju. Men vi stöttade varandra och jag är väl som människor i mest. Även jag glömmer det jobbiga och kvar finns minnena jag aldrig vill glömma. Som adrenalinkicken, värmen, ljuset, samhörigheten, närvaron just där och då, och lyckan efter en väl genomförd föreställning. Lyckan som får en att vilja hoppa och göra allt om och om igen.

 


en viktig grej!

Vi har helt glömt bort att berätta att ettorna fick sina roller till Borggårdsfesten i fredags! Alla tvåor var minst lika spända som de! Nu ska vi verkligen sätta igång med fadderverksamheten, svara på frågor och vara allmänt stöd till våra madhjälpare - för det blir ingen borggårdsfest om inte ettorna är med! 
 


en liten rolig grej

Vi har en liten rolig grej nere i källaren där vi håller hus.
Det är en estetsparkcykel!

här kommer Johan i full fart!


får låtarna


här kommer en lite sen bild, men den är från i tisdags då vi fick alla sånger till barnteatern och sjöng igenom dem!

bilder borggårdfesten 2010


mimare


trollkarlen uppträder


starke adolf


positivspelare och apa


levande staty


skäggiga damen


spådam


fakir (ja, det är riktigt glas. våra kompisar fick öva innan de gjorde detta)


tvåronas dansare uppträder


buktalare och hans docka


Akrobatik

Det är mycket som händer här på estet just nu! Teatrarna planerar och fixar för fullt inför Borggårdsfesten och dansarna övar flitigt på sina solodanser.
Samtidigt som vi håller på med detta så har vi teatrare jobbat en del med akrobatik. Det är riktigt rolig utmaning! I fredags hade de flesta grupperna redovisning av sina nummer som de hade koreograferat och övat in. Det var kul att se hur duktiga alla var och att en del även hade kommit på andra nummer än de vi hade fått lära oss på lektionerna. En sista grupp återstår fortfarande, och vi får se vad dom har hittat på för något!

Telefon och Mail

Man kan tro att det inte finns allt för mycket att göra i en marknadsföringsgrupp. Men det är mycket at planera och stå i beroende hur mycket man vill komma ut med produktionen. Vi vill i år inte satsa allt för mycket på sponsorer utan istället komma ut på markander och visa oss. Mest eftersom det bara är andra året vi gör borggårdsfesten. När det gäller sponsorer letar vi just nu för fullt efter en huvudsponsor, det är ganska svårt eftersom inte alla företag vill lägga ut pengar i onödan såklart men dom får otroligt mycket för det!
Om man vill ha ett litet smakprov på vad vår föreställning kommer handla om tycker vi att ni kan komma till Axevalla marknad den 7 maj. Då kommer vi gå runt där och dela ut flyers, sjunga och vara glada.
Snart kommer vi även få se hur affishen får se ut och få dom upptryckta för att sedan smycka hela skaraborg med dom så håll utkik!

Beatles och badbollar

Idag började vi äntligen med kostymerna till barnteatern! Först ut var astronauternas overaller som ska dekoreras med färgglada tyger.
Medan vi försökte få de olika bitarna i rätt storlek och rakhet så lyssnade vi på en konstig skiva, Beatles blandat med "somewhere over the rainbow, way up hiiiigh" och Sterner som skrek ut blandade meningar i en megafon som han hittade nere i bunkern, mycket underhållande. Symaskinen ville inte riktigt funka så jättebra för Julia och Sarah men till slut lyckades vi i alla fall få ihop några fina tygbitar.
Badbollar till rymdhjälmarna (vad heter det?) har vi dock inte fått tag på än, någon som vet vart man kan köpa det?!?!? Finns varken på badhuset eller Jula, very skumt.

att vara etta på borggårdsfesten

När vi först kom hit fanns ingenting som hette Borggårdsfesten. Det hittade vår teaterlärare Juha på tidigt på våren, men det var något han hade klurat på länge.
Konceptet går alltså ut på, att det är ett slags 20-tals tivoli ute på borggården (på skolan finns en liten "park" där man kan vistas, som är helt "omringad" av skolans väggar). Där fick vi ettor vara och spela de karaktärer som fanns på ett tivoli förr i tiden. Skäggiga damen, starke Adolf, mimare, fakirer, en spådam, uncle Sam och mycket mer. Tvåornas dansare uppträdde lite stepp och cancan ute på en scen vi byggt upp, och där uppträdde även en clown och en trollkarl. Där ute får alltså publiken vistas i en timma, handla snacks, träffa de olika karaktärerna och hålla på med trekamp. Efter de går de in i aulan där tvårona har sin barnteater. 
Två pass under två dagar körde vi, och det var en succé från start. Som tur var så var det varmt och skönt ute, så att det var trevligt att vistas bland oss på borggården. 

Eftersom det var första gången detta någonsin gjordes så var det mycket förberedelser och många kvällar man folk stannade kvar efter skolan för att hjälpa till att bygga, måla eller sätta upp saker. Vissa var mer ambitiösa än andra.
Marknadsföring gjorde vi också - vi fick åka/gå ut till ett ställe som heter Brunnsbo och dela ut flyers och bara "visa oss" för att folk ska få ett hum om vad det är vi knasbollar på estet gör egentligen. Sedan var det Götelördagen där man gick i en parad och delade ut flyers - men dit kom tyvärr bara två från vår klass. Väldigt pinsamt... 

Men som sagt, det blev en succé tillslut med flera hundra besökar - väldigt bra för att vara första året. 
Detta året kommer de nya ettorna att få ta över våra karaktärer och vi kommer finnas där som "faddrar" och komma med tips och tricks vad man kan tänka på. Vad som gick hem, vad man kunde gjort bättre och så.   

Detta var också något som var väldigt roligt och vi ettor fick lite "egen" publik - inte som spökvandringen då vi var statister.


bilder spökvandring 2009
















att vara etta på spökvandringen

Det första "uppdrag" som man som etta får, är att vara statist i Spökvandringen. Det är mest för teatrarna, men just detta året behövdes det mycket folk och dansarna fick också vara med.
Spökvandringen är ett femonen här i Skara som bara växer sig större och större för varje år. Det har blivit lite av en tradition att gå där i gyttjan. 
För lerigt blir det. 3000 människor går samma runda två kvällar i rad. Och inte nog med att det är geggigt, kallt är det också, eftersom det är i slutet av oktober/ början av november. 

Men det var verkligen hur roligt som helst. Vi fick verkligen känna på en av de saker estetiska programmet verkligen handlar om - att vara en ensemble och göra produktioner. 
Vi fick sminklektion av tvåorna, de hade också valt ut våra kläder (mer av tvåornas arbete kan ni läsa om vår egen spökvandring!).

Själva handligen var att man som publik kom in och skulle bli vaccinerade mot ett virus. Folk som fick sprutan blev zombies så vissa som blivit smittade av viruset ville ha vaccin, andra förstod att något inte stod rätt till.
I "spökhuset" blev guiden/forskaren skjuten och man får följa med en ny guide som är en slags motståndare mot vaccinet. Hos en vampyr kunde man få botemedel men hon katstade bort det. I slutscenen förvandlas också guiden till en zombie och man blir tillsist räddad av en annan motståndsman.

De flesta av oss fick vara zombies som skämde publiken på sista stationen, tre stycken fick spela "sjuka", en en av oss en smittad son, en var zombien som bet guiden och en var en forskare. 
Vi tyckte väl det var ganska så jobbigt, det är väldigt utmattande faktiskt - både fysiskt och psykiskt - men det var verkligen värt det! 
Något som vi också hade det här året var en zombiewalk - där man då går genom Skara, i karaktär förstås, och delar ut flyers, eller bara skräms. Vi gick tex genom Ica munken och runt på gator och torg. 









 


Sminkningarna börjar bli klara

Idag har vi jobbat med att finslipa och fixa det allra sista i sminkningarna och deras beskrivningar känns så otroligt bra att snart faktiskt kunna provsminka dem också!
De följande dagarna kommer vi nog inventera hur mycket smink vi har kvar efter våra underbara 3:ors slutproduktion. Kan knappt bärga mig tills jag får se sminkningarna på alla människor också!


Våra intagningar

När du har sökt till det estetiska programmet så får du ett brev hemskickat där du blir kallad till ett intagningsprov. Då får du vara med på en teater- eller danslektion, se och delta i verksamheten och så bjuder vi på en och annan överraskning.

Vill du läsa språk t ex, eller kanske matte 3? Vill du ha extra hjälp med något ämne? Om du kan låta oss veta redan nu så kan vi börja planera så att allt är färdigt för dig när du börjar till hösten.

Det här är en möjlighet för dig att träffa dina blivande klasskompisar, och att möta elever som redan går på programmet så att du kan ställa frågor och skaffa dig en bild av hur det är att gå här.

Dessutom har du möjlighet att skaffa dig upp till 160 poäng extra till dina betyg och alltså öka dina chanser att komma in!

 

Den här dagen är till för dig!


Ta chansen att uppfylla dina drömmar!

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program som öppnar dörrarna till alla humanistiska och samhällsvetenskapliga utbildningar på universitet och högskola. Du kan naturligtvis också söka till dans- och teaterhögskolorna!

Skulle du kunna tänka dig att arbeta eller studera utomlands har du på det estetiska programmet möjlighet att läsa morderna språk och skaffa dig maximalt med meritpoäng. Då kan du också delta i det breda utbud av internationella utbyten med t.ex. Spanien, Frankrike och Tyskland som finns på Katedral (Klicka här för att se en film från ett av dem). På estet har vi dessutom sedan många år ett samarbete med Pineapple Studios och The Globe så att våra treor kan åka till London och ta yrkesdansarklasser eller få genomföra workshops med skådespelare från The Globe Theatre Company.

Fokus för de teoretiska studierna på det estet ligger på humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen. Att ta ansvar för sitt arbete, hantera och värdera stora mängder information, belysa frågor ur olika perspektiv är viktigt på det estetiska programmet som förberedelse för vetenskapliga och konstnärliga högskolestudier.

Matematik och naturkunskap ingår i programmet och bidrar till att ge dig bred behörighet till högskolan. För den teknikintresserade finns gott om möjligheter att fördjupa sig i film- och ljudteknik. Vi använder oss av Mac och den senaste programvara, t.ex. Illustrator och Final Cut Pro.

Dans
Inriktningen dans på det estetiska programmet ger dig de förkunskaper som krävs för att kunna söka vidare till danshögskolorna.
Vi kräver stort engagemang  i utbyte mot tre roliga och händelserika år. Dansträningen utgår från jazzdans, streetdance, modern dans och klassisk balett. Du får prova på funk, salsa, stepp, disco, afro m.m. Du kommer även att få arbeta med improvisation och egen koreografi. Våra lärare har mångårig professionell bakgrund som dansare, koreografer och pedagoger.

Teater
Vi fokuserar på modern, fysisk teater med möjligheter till specialisering inom musik- och dansteater. Grundläggande skådespelarträning varvas med utbildning inom kostym, smink, ljud- och ljusteknik, scenografi m.m. Stagefighting och clowneri är andra uppgifter du kommer att få prova på. Vårt lärarteam har bred och mångårig erfarenhet inom professionell teater, som skådespelare, regissörer och pedagoger.

Alla elever får flera gånger under sin studietid vara med i de proffsiga föreställningar som blivit vårt kännemärke, och som lockar publik i tusental till Katedralskolan. Desssutom åker varje års treor till London för att se på olika föreställningar och andra sevärdigheter!

Varmt välkommen att söka Skaraborgs största estetiska program med inriktningarna dans och teater - ta chansen att uppfylla dina drömmar!

 

Sveriges finaste klass.

Våran klass var från början 42 stycken. Det året vi sökte in valde dom att ta in fler sökande, andra år har det varit klasser med ca 30 stycken. Under tidens gång har sex tyvärr valt att hoppa av så nu är vi 36 i klassen, och vi bor utspritt i hela Skaraborg. I en estetklass på katedral är man blandade dansare och teatrare då vi är 22 teatrare och 14 dansare. Sju av teatrarna är killar, och det är många jämfört med andra estetklasser. Bra tycker vi, för då är det lättare att hitta bra karaktärer.
Eftersom vi är ganska många har vi inte alltid helklasss vilket är lite tråkigt och dessutom finns det många olika viljor som vill fram, men gillar varandra ändå och håller ihop eftersom vi hjälps åt på alla produktioner.


Första repet

Idag var det dags att börja med repetitonerna. Just nu vid denna tiden är det scen 2 som repas.
Från den dagen manuset är klart börjar det på allvar kan man säga. Det repas, planeras, diskuteras och fixas i alla grupper och man märker redan hur långt alla grupper kommit!
Vi har reptider fyra dagar i veckan och vissa är med på alla reptider.
Om några dagar ska ettorna få deras roller till borggårdsfesten. Förra året var det premiär för borggårdsfesten och då var vi ute på borggården. Det innebär att vi tvåor ska ge dom tips och peppa dom inför ettornas nya roller i år, himla roligt!


Inlägg kommer...

.

Inlägg kommer...

.

Inlägg kommer...

.

Inlägg kommer...

.

Inlägg kommer...

.