kadawatha på kulturdagen

Nu förstår ni, har skolan dragit igång igen. Men inte som vanligt. I två dagar framöver (idag och imorgon) ska vi ha kulturdagar i skolan där vi får göra olika saker - som att lyssna på föreläsningar om olika högskolor angående studier och arbete utomlands, laga mat, dansa och kolla på film. Dessa dagar blev igångkickade av bandet Kadawatha som uppträdde i aulan. Mycket uppskattat!Vi har även några tanzanianer på beskök i vår skola, fast de är ju inte direkt med oss på estet, utan åker runt lite här och var. Till treornas slutproduktion så samlade vi i alla fall in pengar till en skola i Tanzania - och det är därifrån de kommer. Några av våra dansare är involverade i detta projekt, driver bloggen och ska även uppträda på en välgörenhetsgala imorgon klockan 19.00 som heter ROMBO.  
Vill ni läsa mer om detta gå in på http://projektdh.ucoz.com/.
Det är även därifrån Vi har fått bilden.

lite konstiga bilder

Hej alla! Just nu är det ju helg, så vi gör inte så mycket, men jag har hittat lite bilder jag tänkte lägga upp.


några gör film på naturkunskapen om vattnets kretsloppBackstage på barnteatern. lite dåliga bilder, men ändå.
hahahhaha! kissiejohanna

solo och häxor

Idag har vi kollat på några av dansarnas solodanser. De är verkligen superduktiga!
Skara skolscen var även hos oss och spelade deras barnteater - en väldigt kontrast mot vår. Den var jättebra, och handlade om ritkiga häxor.
Nu tar vi på estet helg.

the end

Som vi har kämpat. Skrivit manus. Stannat efter skolan. Sytt. Byggt. Ringt runt. Sminkat. Satt ljus. Repat.
Och nu äntligen fick vi visa upp vad vi kämpat för så länge.
En riktigt bra barnteater.
Och det säger inte bara vi och vår regissör – utan publiken också. De söta barnen som hade ögon stora som tefat när vi åkte runt i rymden och hämtade element från olika planeter. De barn som fick kolla en extra föreställning eftersom de blev helt förkrossade när den första var slut.
Vi är alla supernöjda och överens om att det nog inte kunde blivit mycket bättre än såhär.
Vi har vi redan städat bort allt. Som om det aldrig hade funnits en hel rymd i aulan. Ett bombnedslag i bunkern.
Efter varje föreställning så blir man verkligen en erfarenhet rikare. Vi har aldrig använt aulascenen för stora föreställningar förut, men det har vi fått testa på nu. Spökvandringen var ju liksom en helt annan grej. Utomhus med tusen kilo kläder i geggan. Nu i aulan med hundra lampor som steker. Så annorlunda.
Ettorna, dansarna och Johan gjorde ett fantastiskt jobb ute på borggården i både regn och sol. Jag förstår faktiskt inte varför inte fler människor kommer. Missförstå mig inte, det var mycket folk, men det är ju så lite pengar för så mycket. Och alla som kom var supernöjda – ville inte att det skulle ta slut.

 


bilder från borggården
cirkusdirektören


levande statyer


uppvridbar ballerina


skäggiga damen och spådamen


siamesiska (?) tvillingar


starke adolf


mimare

fakirer
clowner


positivspelarens apa


magdansösvattenkallevåra dansare!

Bilder tagna av Juha Sillanpää

bilder från operation rädda världen - ett rymdäventyr


"rösten"


nedgång
på galega
på aquantus
på skeppet
på flax


på fornax


på tellus
slutsången


hela pjäsen i bilder, typ.
Bilder tagna av Juha Sillanpääpremiären

Hej alla glada!
Idag hade vi premiär och det gick.... superbra! (som Henrik säger). Alla ni som inte var där igår, borde pallra sig dit imorgon istället. Bilder och mer ingående inlägg kommer. 
KOM OCH KOLLA PÅ OSS ALLA IMORGON! 

RIGGNING

Jag hoppas verkligen inte att någon har missat att vi slår upp portarna till borggårdsfesten imorgon klockan 13.00! Detta kommer bli en superrolig dag för familjen, med allt man någonsin kan önska sig.
Vi hoppas naturligtvis på fint väder som lockar massa besköare. Idag var vi med i SKLT, och det var skojigt.
Idag efter skolan har både ettor och tvåor hjälts åt att ställa iordning på borggården. Vimplar skulle fästas, ballonger blåsas upp, scenen skulle färdigställas och mycket mer. Det är verkligen roligt att så måga hjälpte till, och det gick ganska fort. Hela tiden hörde vi Kullenfestivalen spela för fullt på andra sidan skolan. Vi hade väldig tur med vädret också, förra året regnade det är vi riggade.SES IMORGON!

applådtack

Idag har vi gjort det allra sista till barnteatern. Övat applådtack, fixat sista rymdhjälmen och städat. Imorgon ska vi rigga borggården.
Idag har vi även pratat med SKLT, skaras tidning, så att allt skulle bli bra tills imorgon - då ni kan se oss i den!
Det flyter på bra.

förberedelser och genrep

Idag kära läsare, hade vi genrep. Och alla skådespelare tyckte att det gick bra, och vi hade verkligen superkul! Vi hade även provpublik, ett dagis, andra esteter och några tidingar som kom och kollade. Det var verkligen skillnad mot att spela i en helt tom aula.
Alla barnen var så himla söta, och efter repet kom de fram och ville kramas och berättade om hur bra den var. Det är sådant man får höra som får en att fortsätta med det här!
Innan genrepet så var det mycket som skulle fixas, så vi sprang runt som galningar och sydde, fixade och trixade för att allt skulle bli klart. Det var full rulle både i bunkern och i aulan. 


lite smakprov vad som händer här... 

Imorgon ska vi gå igenom vad vår regissör tyckte om genrepet och sedan repa ännu mer. Nu börjar det dra ihop sig!

vallemarknaden

Idag har vi varit en liten grupp på Vallemarknaden. Efter många omständigheter så kunde vi tillslut sätta igång att ansiktsmåla, och trots regnet, så kom det några barn i alla fall. Vi har alla kommit överens om att vi aldrig mer ska åka dit i alla fall. Men marknaden hade sina ljusa stunder ändå, och det var ganska mysigt emellanåt.


vårt tält

några fick på sig medeltidskläder


och andra fick vara sminkade med estettröjaEn hel dags rep

Idag har vi repat för fullt! Vi samlades kring 9 i morse för att hjälpa ettorna med deras sminkningar eftersom de skulle åka till marknaden i Lidköping och göra reklam för Borggårdsfesten. När deras sminkningar var klara så var det dags för våra egna, och sen var det uppvärmning och taggning som gällde.
Vi hann köra igenom båda akterna tre gånger var och förutom vår regissör och regiassistent, så var Thomas från trean hos oss och kom med sina synpunkter. Det är bra att någon med nya ögon får granska det man gör eftersom man lätt blir blind för bristerna efter ett tag.
Sista genomdraget vi gjorde så filmade vi allting för at ljusgruppen ska kunna se våra positioner och kunna ljussätta nu ikväll.
Om du vill träffa oss så finns vi på Vallemarknaden utanför Lerdala i stort sett hela dagen imorgon!

ringt runt

Igår var det studiedag, men klassen var ändå i skolan och repade. Vi i marknadsföring ringde runt till radio och tidningar - och bjöd in dem på vårat genrep på onsdag. Vi börjar tagga nu!

klaaaar!

Nu är i princip all scenografi färdig till barnteatern! Det känns så himla skönt att kunna pricka av en sak som är färdig på listan!
Ljus kämpar fortfarande på och bara en låt saknas till ljudet.

Rymdvarelser på marknad

Nu jobbar vi med finslipningen in i det sista och i lördags var vi på Axvalla marknad där vi hade plockat med oss en sminklåda full med allt som krävdes för att förvandla våra vackra klasskamrater till makalösa rymdvarelser och heroiska astronauter, det hela gick väldigt smidigt i och med att Lisa hade med sig en kylklamp som vi la i fetsminket i direkt så att det höll sig fräscht och kallt.
Tack vare god planering så fick vi ihop allt vi skulle ha väldigt smidigt och med enkelhet organiserat så att vi slapp paniken av att ha glömt något "pust" så nu är det snart dags för slutspurten och få klart allting in i det sista sen hoppas vi att det ska bli ett fenomenalt slutresultat!

redovisningar

Idag har alla grupper redovisat sina scenografimodeller för varandra. Det gick jättebra, och det var roligt att se vad alla andra hade gjort.


lite kort om allt

Nu är det snart dags! Nästa vecka är det premiär för Borggårdsfesten och vår superhärliga barnteater.
Vi hade lite genomdrag i helgen och det gick bra. Just nu är den lite lång, men vi ska finslipa den så att den passar ordentligt i vårt schema. Vi kämpar på så gott vi kan med allt, några stannade kvar efter skolan idag och fixade med sceografin tex.
Så är det, och nu finns det inte mycket mer att skriva för tillfället.

axvalla marknad

Idag var vi på axvalla marknad och marknadsförde vår barnteater. Det var riktigt kul, och det känns som att det blir en helt annan gemenskap än när man "bara" går i skolan tillsammans. Här gör man något tillsammans som alla är med på och kämpar för att genomföra.
Det var varmt och skönt, alla hade bakat, vi hade några kunder och det var väldigt mysigt att gå runt och dela ut flyers och kolla på grejor. Tyvärr så kunde inte alla vara med idag, och allt blev inte heller sålt - men nästa vecka är det marknad igen och då ska de resterande vara med plus att vi ska sälja resten av kakorna. (De ligger i min frys nu, så att de inte ska bli dåliga!)

Detta är klockan nio då vi precis fått upp tältet och börjat kolla oss omkring. Det var inte så mycket folk.

Lite senare på dagen då vi blev ganska slöa av solen och tog det lite lugnt. MYS!

rep!

Idag hade vi det första genomdraget till barnteatern. Vi hann tyvärr inte med de två sista scenerna, men det var väldigt kul och lärorikt. Plus att alla tyckte det var roligt att se vad andra har gjort med sina scener sedan vi läste manus tillsammans för flera veckor sedan. 
Finns inte så mycket mer att skriva om idag. 

scenografilektion

Vi har en lektion som heter estetiskorientering där vi får lära oss om de olika temana i teater och dans. Vi har pratat om marknadsföring och kostym, sminkat oss och nu håller vi på med scenografi och ljus.
Vi bygger en skalaenlig modell till vår aula scen, har 10000 i budget (vi låtsas att det är på riktigt) och ska sätta upp en scen ur pjäsen Hamlet i ett visst årtionde. Det är lättare sagt än gjort när material inte vill samarbeta och budgeten inte håller.Nu när vi börjar bli klara, ska vi även ljussätta. Det är också ganska komplicerat, men vi får ta ficklampor och olika färgfilter till hjälp.


detta är i kostymförrådet, som egentligen är helt släkt, men ljuset på kameran får det att se ut som att det är tänt.
här testas ljuset från alla möjliga vinklnar och vrår. 

byggkväll!

Hejsan!
I tisdags hade vi en byggkväll för att bli klara med scenografi till barnteatern. Det blev målande och klistrande så det stod härliga till (vi målade och klistrade med tapetklister och papper på våra skärmar)! Andra hjälpte till nere i bunkern för att vi ska bli klara med kostymerna.
Vi som grejade med scenografin befann oss på aulascenen och när vi var färdiga var den inte längre svart utan vit av både färg och klister (detta är en lögn då vi faktiskt använde skydd för att just undvika färg på golvet). Mycket hann vi med, men ganska mycket återstår.
Här kommer lite bilder från vår slitsamma och rogivande kväll.

vissa var även nere i bunkern och jobbade med kostymer och klippte flyers - men det kommer i ett annant inlägg!

Full rulle

Nu har jag äntligen kunnat hämta affischer och flyers till Borggårdsfesten som Utskriften så snällt sponsrade oss med, och jag tycker att dom blev riktigt fina. Det är skönt att veta att vi helt säkert har flyers tills Axevalla marknad på lördag, då vi ska dela ut dem och sälja både muffins och rymdbollar. Förutom de flyers vi har tryckt så har vi även skrivit ut flyers som vi precis har börjat att klippa ut.
Eftersom jag var tvungen att hämta affischerna och det i Falköping så slutade jag tidigare än de andra som istället just nu jobbar med att bygga upp scenografin. Jag ser fram emot att kika in i aulan imorgon!


bildbomb spökvandring


Nosteratu och Ellen


Frankensteins monster


Dr Frankenstein och hans medhjälpare


greve Dracula


Dracula och Van Helsing


Norman Bates


Bates mamma (...?)


clownen IT


IT


zombies


zombies


zombies


exorcisten


exorcisten


skurken i spökhuset


de levande statyerna


saw


sista scenen


samarafreddie, scream och mumie

nu rullar det på

Yo people!
Vi i ljusgruppen som har hand om (inte helt otänkbart) ljuset till barnteatern har följande att meddela: på onsdag kommer vi ha möte med the ljus-master, Juha och gå igenom programeringarna och lampornas placering i aulan. Och igår var vi på aquantianernas (hur man i hela världen stavar det) repetition för att kolla ljus i den scenen, det gick awesome.

I scenografidelen fungerar arbetet fint, de har idag möte med snickarOlle som hjälper oss att bygga scenografin till produktionen. T.ex. en tron, skärmar(väggar) och en 45 meter lång guldfisk…(typ)

Peace out
 

vår spökvandring 2010

Den 29 oktober slog vår klass upp portarna till spökvandringen 2010, A tribute to horror. Där hyllade vi kända, och även ganska okända, skräckfilmer från år 1900 och framåt. Detta är ett helt nytt koncept som nu troligtvis ska fortsätta ett tag till.
Besökarna fick följa med en guide som ledde publiken genom en mängd av scener ur hemska men även någon komisk scen. Där fanns klassiker som Dracula och Frankenstein, men man kunde också träffa på The ring flickan och clownen IT.
Det blev en succé, precis som vi hoppats på. Vi slog publikrekordet med 700 pers vilket gjorde att vi kom upp i 3500 besökare, och vi är verkligen jättenöjda. Som vi kämpat!
Redan när vi först började tvåan sattes det igång. Manusgruppen fick titta på filmer och tolka scener. Plocka bort och fixa till så att det skulle bli bra. Kostym kämpade med att plocka ihop och sy dräkter som skulle passa alla olika karaktärer. Eftersom vi gick efter scener som redan fanns, så var kläderna tvungna att se ungefär likadana ut som i filmerna. I andra produktioner har man skrivit ett eget manus helt på frihand, och kan då välja och vraka själva lite hur de olika karaktärerna ska se ut.
Smink hade fullt upp. Eftersom vi nu alla måste skaffa oss ett förråd av saker var det mycket som vi var tvungna att köpa in, speciellt masker. Att sedan inte bara lära ut smink till tvåorna, utan också till ettor och dansare (eftersom vi behövde många statister) gjorde att det blev väldigt mycket jobb, noggrann organisation och mycket smink som gick åt.
I scenografi är det väldigt mycket som måste fixas. Skyltar till varje scen, småsaker som bänkar, bord, kistor, skyltdockor och podier skulle placeras ut. Samma vecka vi skulle spela kördes allt ner till fornbyn (där spökvandringen äger rum) och vi sprang som yra höns för att allt skulle bli klart.
Scenografi hade också mycket kontakt med ljus, som krävde oerhört mycket planering. Det finns inte eluttag överallt och de eluttagen som fanns fick inte bli överbelastade. Kontakter skulle vattentätas och kablar skulle dras så att besökare inte skulle snubbla över dem.
Ljud skulle klippas och matchas ihop till en scen, med sekundprecision!
Det blev stressig, men det blev klart, och det blev bra.
Vi hade repat i flera veckor, tagit på oss kläder som skulle tåla regn, kyla och blåst och sedan körde vi rätt in i kaklet. Vi spelade från fem på eftermiddagen till ett på natten. Samma scen sexton timmar på två dygn. Men det var värt det.
När man är mitt uppe i spelet, eller när man ser att hela fornbyn är upplyst, man hör klassens repliker, zombies som krälar runt och publiken som skriker – då är det på riktigt. Man tänker inte på det kalla (men vi hade oerhört bra väder!) att man är hungrig (vi fick äta korv, när vi hann) eller att man nästan kissar på sig (publikgrupperna kom väldigt tätt). Man bara är inne i sitt och kämpar för att leverera. Och det gjorde vi verkligen.

Vi fick en dag ledigt och sedan var det bara att åka till fornbyn och städa. Plocka upp efter publiken, skura lera i husen och lasta in allt i bilarna och åka tillbaka med det till skolan. Väl på skolan var det bara att tvätta alla kablar, lampor och rekvisita och sen var det över. Vi var klara. Spökvandringen 2010 var över. Aldrig mer under dessa tre år på programmet, kommer vi stå framför sådan stor publik igen.